Jdi na obsah Jdi na menu

Barborky - větvičky přinesené domů 4. 12. rozkvetou

4. 12. 2016

 

BARBORKY - 4. 12. 


barborky.jpg


Barborky jsou větvičky višní nebo třešní (jdou i jabloně) které z mrazivého sadu přineseme 20 dní před Štědrým večerem, tedy dnes, 4. 12. 2016 - na svátek sv. Barbory, do teplého domova a které pak vykvetou a přinesou nám tak symbol jara nastupujícího po prosincovém zimním Slunovratu.

Jde o lidový,  původně pohanský zvyk, převzatý křesťany.

Větévky je třeba ponořit do vody, aby nevyschly - nejlépe do vázy. Večer před svátkem sv. Barbory chodívaly ve trojici bíle oděné mladé dívky, měly přes obličej bílý závoj na znamení nevinnosti a čistoty. Rozdávaly z košíku malým dětem ořechy, ovoce a cukroví. 

 

K tomu patří koleda:

My tři Barborky jsme,

z daleké země jdeme a dárky vám neseme.

Neseme, neseme, velice to krásné,

kdo se s námi modlit bude, tomu je dáme

a kdo nebude, tomu hodně nalupáme.

 

U křesťanů je rozkvetlá Barborka také symbolem přicházejícího Krista, který jako Sluneční Bůh nese světlo do našich srdcí a obnovuje rovnováhu Světla a Tmy, dvou základních principů, mezi nimiž se odehrává náš život na hmotné Zemi. Mezi další Sluneční bohy patřil v minulosti Re, Osiris, řecký Apollon, Helios.

Také se věří, že dívka, která měla barborku doma ve váze a rozkvetla jí, se do roka vdá. Dívky si dříve jednotlivé větvičky popisovaly jmény milých jim chlapců a které nejdříve vykvetla, označila budoucího nastávajícího.

Barborky vám vykvetou i když je utrhnete zítra - udělejte to citlivě, abyste příliš nepoškodili stromy.

Sv. Barbora z Nikomedie, panna a mučednice, byla umučena pro svou víru v křesťanství, udal ji sám její otec a zemřela asi roku 303 n. l. Je volána při těžkých situacích, třeba při morových ranách a patří ke 14 svatým pomocníkům. Ochránkyně před smrtí bleskem, patronka rizikových povolání - horníků, dělostřelců, pyrotechniků, architektů a rovněž dětí.

Náš nejznámější chrám zasvěcený sv. Barboře je v Kutné hoře a byl dokončen Benediktem Rejtem.

 

img_5064.jpg

Martin Ronge

 

 

AKCE PERSONÁLNÍ BIODYNAMIKY

ZAJÍMAVÉ TEXTY

FOTOGALERIE

 

Personální biodynamika ...

 

... průvodce Vaší transformací 

 

 

Náhledy fotografií ze složky S kým se setkáte?