Jdi na obsah Jdi na menu

Žádá nás jen abychom mysleli

2. 4. 2017

 

Představte si v mysli velké město plné trpaslíků a trollů a lidí a dalších entit v magickém světě, který je na rozdíl od naší představy světa placatý, placku pevniny a moře s krajopádem nesou čtyři obří sloni stojící na krunýři obrovské želvy A-tuin, která pluje vesmírem a chrání tento svět.

Ve městě právě mluví trpaslík - krak Mnohobij Mnohobijson s velitelem Hlídky sirem Samem Elániem o víře trpaslíků, o jejich tvůrci, velkém Takovi:

"...Přilbomysla zabila jeho vlastní vina a strach. Jako kdyby měl v hlavě svou vlastní Přivolanou temnotu,"  potřásl hlavou Mnohobijson. "A svým způsobem něco podobného máme v hlavě všichni, veliteli."

    "Víte, ta vaše víra dokáže opravdu zamotat lidem hlavu," odpověděl Elánius.

    " To ovšem nic není proti tomu, co si lidé dokážou udělat navzájem," konstatoval Mnohobijson a nevzrušeně složil Přilbomyslovi ruce na prsou. "A není to víra, veliteli. Tak napsal Svět a Zákony a pak nás opustil. Nežádá od nás, abychom na Něj mysleli, jen abychom mysleli." ....

Terry Pratchett Buch! Talpress 2006, geniální překlad Jan Kantůrek.

 

 

 Chcete - li si rozšířit obzor, podívat se na obyčejné věci z jiného úhlu a od srdce se zasmát a také se občas chytit za nos, doporučuji dílo nedávno zesnulého Terryho Pratchetta. Mimochodem, pan Marek Eben s ním na Plovárně udělal rozhovor.

V knize Buch!, kterou jsem kdysi dostal prostřednictvím tehdy malé Emmy se dozvíte mimo jiné o druzích temnoty a filozofiích jiných bytostí. Pravda, skoro jako by to bylo o lidech. O nás. Multikulturalita? Terry Pratchett. Kosmogonie? Terry Pratchett. A velká část lidí jej určitě nebude chtít vůbec číst. To by mohlo být pro jinou skupinu lidí velkým doporučením. Martin Ronge

 

terry-pratchett-1.jpg

 

Marek Eben Na plovárně Terry Pratchett

 

AKCE PERSONÁLNÍ BIODYNAMIKY

ZAJÍMAVÉ TEXTY

ZELENÉ ZDRAVÍ

FOTOGALERIE

 

Personální biodynamika ... 

 

... průvodce Vaší transformací 

 

 

Náhledy fotografií ze složky Adršpašské a Teplické skály