Jdi na obsah Jdi na menu

VÁNOCE A ŠTĚDRÝ DEN - 24. PROSINEC 2014

24. 12. 2014

 

Jsou tu Vánoce a s nimi závěr dalšího roku. Slunovrat, který je v roce velkou změnou, je pravým důvodem obyčejů, kterými se ukotvujeme v čase.

V dětství jsem se setkal u otce s názorem, že svátky nejsou k ničemu. Dodnes už přes 20 let Vánoce neslaví - ačkoli zde je to způsobeno jeho neochotou otevřít své srdce s možností nechat se zranit a dárky nepřijímá, aby se necítil zavázaný - z téhož důvodu. Můj pohled na důvody tohoto stavu ale nijak nesnižuje mou lásku k němu. V 84 letech se cítí osamocen uprostřed lidí. Je třeba vidět nicméně také to, že když v životě člověk tvaruje své návyky, málokdy je schopen dohlédnout, co udělají ve stáří - je  to zkušenost, kterou si duše pamatuje. Nikdy nic není zbytečně.

img_6118.jpg

Svátky jsou tedy důležité - mimo jiné označují ve vědomí lidí hranice časových sousledností, fixují body v roce a slouží k uvědomění propojení v čase, lépe si uvědomujeme kontinuitu i přetržitost našeho světa. My lidé žijeme v čase, jsme jím částečně ovládáni, částečně jej ovládáme, v závislosti na stupni uvědomění. Většina z lidí je v jeho vleku. Slavení jmenin, narozenin a svátků je důležité. Kromě toho, že si lépe uvedomujeme svůj čas, protože spojujeme některé dny s výjimečnými zážitky, se současně setkáváme se svými nejbližšími, sdílíme a uvědomujeme si své vztahy, posilujeme rodové vazby a v neposlední řadě se uvolňujeme a zbavujeme, při vhodném přístupu, některých svých závislostí - nebo některé vznikají )). Ve svátky je pracovní volno - z dobrých důvodů. V tyto dny narůstají energie Země cyklicky v závislosti na vesmírných cyklech na vysoké hodnoty - často o řád vyšší, než v běžná období roku. Je s nimi spojená transformace, proces adaptace, zvyknutí si na nové frekvence a vysoké přeladění. I proto je dobré  tyto dny procítit a užít si radosti a někdy i ztráty s nimi spojené - protože i negativní události často mohou kulminovat, opět v závislosti na tom, co žijeme. Pokud je pro člověka svátek spojený opakovaně s utrpením, protože není schopen správně transformovat tyto skoky, není divu, že někteří lidé mají názory mého otce. Často jsou tyto skutečnosti nesdělitelné a můžeme jen pozorovat dopady, protože nelze jiné lidi nutit, aby přistupovali na naše názory. Nevíme totiž přesně, kam který člověk směřuje a co je pro něj dobré - to ví jen on sám, která zkušenost vede k dalšímu pokroku a zda to bude věc pozitivní nebo negativně laděná.

img_3150-vanoce-zernov.jpg

                                                               Porcování krocana - import anglosaské tradice

Ve stáří nicméně ztrácí řada lidí, v závislosti na tom, jak vytěsňovali nebo nebyli schopni zpracovat určitá myšlenková temata, schopnost přesně vnímat tok času a začínají být dezorientováni. Vědomí se fragmentuje a v krajních případech vede tento proces někdy i v produktivním věku k nemocem typu Alzheimer (související temata autismus, Parkinsonova choroba, atd.). Samozřejmě, že dochází třeba u Alzheimerovy choroby často rovněž k jiným příčinným souvislostem, jako je vysoký obsah hliníku v mozku, prvotní  příčinou, jak ji chápu já, je potlačování a nedostatečné řešení některých myšlenkových programů. Ty ve stáří buď zesílí a uzurpují si příliš mnoho energie organismu potřebné původně pro plynulý vyvážený chod, nebo (a) dochází k oddělení jednotlivých sekcí vědomí a v závislosti na tom se přizpůsobuje i mozek - degraduje podle stavu, který je považován za normu. Pochopitelně, ve stavu, kdy je člověk již neschopen měnit vzorce svého chování a myšlení a choroba je rozvinutá, přichází jako jedna z mála možností klasická farmakologická léčba, která dokáže posunout hranice degradace fyzických i mentálních struktur. mr

 img_6063-liti-olova.jpg

                                                                    Lití olova

Ale zpět k tradici Štědrého dne: Ve středověku se jednalo o poslední den roku, který začínal právě na slavnost Narození Páně 25. prosince. Takže třeba náš známý američan, žijící v Brně, slaví Vánoce až 25.12. .

Se slavností Narození Páně je tradičně spojena také příprava scén narození, tzv. betlémů, které poprvé připravil roku 1223 sv. František z Assisi. Tradiční jsou také vánoční hry, připravované většinou jako pásmo scén z příběhu o Ježíšově narození a koled.

Štědrý den začínal poslední adventní jitřní mší (roráty), při nichž byly požehnány ozdoby z přírodních materiálů, kterými se zdobila domácnost.

Katolický liturgický kalendář dříve předepisoval na tento den přísný půst, takže se přes den buďto vůbec nejedlo, nebo se podával jen velmi sporý oběd postního charakteru (dle zvyků kraje či rodiny hubník, kuba, muzika či jen nějaká řídká polévka). Dětem se říkalo, že když vydrží celý den nejíst, uvidí večer zlaté prasátko. Přestože dnešní kalendář tento půst již neukládá, v řadě katolických rodin se stále dodržuje na zvykové či dobrovolné bázi.

Vánoční stromek nemá v Česku dlouhé tradice, protože se v měšťanských rodinách začal prosazovat až ve 40. letech 19. století. Stromeček se zdobil cukrovím, výrobky ze dřeva, perníku, pečiva a ovocem především jablky. Skleněné ozdoby se začaly vyrábět až později a mohli si je dovolit pouze bohaté rodiny.

 

img_1066.jpg

Po večeři bylo zvykem zpívat koledy a případně rozdávat dárky. Nadělování dárků bylo původně spjato s 6. prosincem, památkou svatého Mikuláše, avšak postupně se tento zvyk téměř úplně přesunul na Vánoce. Tradičně je ten, kdo „naděluje dárky“, nazýván Ježíšek, čímž se zřejmě vyjadřuje víra, že vše dobré, co člověk dostává, má od Boha.

K Štědrému večeru se pojí také řada tradičních obyčejů, pomocí nichž se naši předkové snažili odhadnout průběh nového roku. Mezi tyto zvyklosti patří schování kapří šupiny pod talíř, pouštění lodiček, rozkrajování jablka, házení pantoflem, klepání střevícem na kurník, barborky, lití olova apod.

V katolické církvi večer Štědrého dne představuje již začátek oslavy Narození Páně, která připadá na 25. prosince (tzv. vigilie). Proto den tradičně končí půlnoční mše, kterou začíná samotná církevní oslava narození Ježíše Krista.

Hlas půlnočních zvonů má prý kouzelnou moc, jejich hlasem se o štědrovečerní noci otevírají poklady a probouzejí mrtví. O půlnoční mši na Štědrý den se hlasem zvonů probudí mrtví a otevřou všechny zakopané poklady, rozezvoní se také všechny zvony z propadlých a ztracených obcí.

Kdo by však vstoupil pod zem se záměrem obohacení, uvázne tam a vrátí se až za mnoho věků, neboť minuta tam trvá 80 let. Proto se také na vánoční stromek věší ozdoby ve tvaru zvonků, které mají mimo jiné varovat před pokusem o snadné nabytí majetku. Po zazvonění půlnočních vánočních zvonů je také možné nahlédnout do vysekané díry v ledu a spatřit tam budoucnost, jak nám to popisuje Erbenův Štědrý den. Vánoční zvoneček ohlašuje počátek rozdávání dárků.

 

Liturgický rok
Advent Vánoce Liturgické mezidobí Postní doba Velikonoce Letnice Liturgické mezidobí
Štědrý den Narození Páně Svátek sv. Štěpána Svátek sv. Jana Svátek Mláďátek Svaté rodiny Oktáv Narození Páně Zjevení Páně Křtu Páně
Český liturgický kalendář
 

 

Štědrovečerní večeře:

 

img_1056-vanocni-jidlo-m-a-e.jpg


Večeře v Česku tradičně začíná rybí polévkou, jako hlavní jídlo se podává obvykle kapr nebo (pro ty, co ryby nejedí) vinná klobása. I se štědrovečerní večeří se pojí krajově mnoho obyčejů, které do určité míry přežívají, neboť dnes je tato večeře nejvýznamnějším rodinným společným jídlem celého roku.

Kapr coby hlavní večerní jídlo však v českých zemích nemá dlouhou tradici. Štědrý den zůstával postním dnem, a proto i charakter jídla byl postní; za maso se ovšem nepokládalo maso rybí. To však bylo v 18. století dražší než ostatní druhy masa, a proto většina domácností musela dávat přednost levnějším alternativám. Nejedl se pouze kapr, ale např. i lín, sumec a jiné sladkovodní ryby; obvykle byly připravovány nasladko.

Kapr se stal běžným štědrovečerním jídlem teprve ve 2. polovině 19. století, neboť jej cenová regulace učinila dostupným pro široké vrstvy obyvatelstva. Klasickým způsobem přípravy – nejstarší dochovaný recept je z roku 1810 – je kapr načerno, který se připravoval tři dny a pekl se v omáčce z mandlí, rozinek, perníku, povidel, ořechů a sladkého piva. Podával se se šiškami, později s knedlíky. Tento recept však postupně kvůli své složité přípravě zcela z jídelníčku zmizel. Do české kuchyně však z rakouské kuchyně přišel kapr smažený, na něhož nacházíme recept v Domácí kuchařce od Magdalény Dobromily Rettigové z roku 1895.

Ke kaprovi se jako příloha podává bramborový salát, který ovšem taktéž nemá v české kuchyni dlouhou tradici. Rodinné recepty na salát jsou velmi rozmanité; základ tvoří brambory, petržel, celer, mrkev, hrášek, cibule, kyselé okurky spojené majonézou, avšak mohou se do něj přidávat též např. vejce, salám, šunka či sýr. V předválečných kuchařkách nenalezneme na bramborový salát recept, odborníci se domnívají, že se v české kuchyni objevuje až někdy během 2. světové války a že jeho původ tkví zřejmě v ruské kuchyni (zdrojem faktických dat zde byla z velké části wikipedie). 

gospa-sinj.jpg

Za poslední 4 léta se na Zemi na vnitřních energiích mnohé událo: v říjnu 2010 nastartovala nová vlna proměny, listopad 2011 znamenal přelom v posunu k božským úrovním lásky a vyrovnání principů, prosinec 2012 byl ve znamení sladění duše a srdce a aktivace nové krystalické mřížky, přelom roku 2013 patřil víceúrovňovému vědomí. Rok 2014 přechází do 2015 ve znamení rodiny a vnášení vědomí do hmoty, propojování úrovní a přijímání odpovědnosti za rozhodnutí a směr v životě. Co to znamená? Každý proces se dá redukovat na mužskou, rozhodovací a realizační složku, na ženskou vyciťovací a směr a koncepci určující složku a na výsledek, vyústění syntézy toho nejlepšího z obou polarit, dítě. Pokračování. Tento vzor nyní vchází do popředí jako viditelná nit protkávající všechny situace. Máme vidět a uchopovat obecné vzory v konkrétních dějích a získat nadhled ve spojení s hmotnými událostmi. Za hrozbami válečných konfliktů máme vidět to podstatné: způsobují strach, který přitahuje další strach. Současně je třeba soucítit s obětmi konfliktů a rozhodovat se ve svém vědomí podpořit mír, nebýt lhostejný. Naše myšlenky jsou rozhodující, stejně jako konkrétní činy. Nemusíte bojovat třeba za věc Ukrajiny v řadách vojáků, přijměte Ukrajinu do svého srdce a smiřte se s ní, místo abyste se báli, co z konfliktu vejde. S vědomím, že to, co se děje, není náhodné. Trochu to hraničí s alibismem? Záleží na opravdovosti vztahu. To, co není stabilní, odchází nebo jde do konfliktů, do řešení. Není čas na kompromisy, naše rozhodnutí se rychle realizují a jde o to, najít správnou cestu v labyrintu: podpořit a systematizovat ta, která navazují a vedou žádoucím směrem. Srdce, intuice, ve spojení s rozumem, více než kdy v předchozích letech.

Vánoce i Velikonoce, rovnodennosti, slunovraty, svátky - jsou klíčovými označeními energetických přelomů. Jistěže byly často spojeny s plánováním v zemědělství a životě lidí - ale nemají důležitost jen z hlediska překonané mytologie. Jsou stále stejně důležité, jsou na prvních místech, jimiž bychom se měli nechat vést a nechat se jimi přetvářet. Vánoce jsou obdarováním blízkých a projevem dobré vůle, to pravé je ale blízkost lásky v našich srdcích. Jako by na krátký čas se rozum a srdce sblížilo, narušilo setrvalý stav vzájemného nepropojení. Důsledky jsou dalekosáhlé. Někteří jitří své staré rány a snaží se zapomenout, že je Vánoční čas, nadávají na shon a sledují desítky pořadů, aby zabili jinou mnohostí své neodbytné myšlenky. Jiní se vrhají do nákupů, aby prokázali sami sobě, že za něco stojí a aby i ostatní měli dostatek a hojnost. Obchody vydělávají horentní sumy a ukazuje se v zátěži, které jsou efektivní.

Často zapomínáme na to, že Vánoce jsou příležitost vyzkoušet, jaké to je, udržet své srdce pár dní otevřené jiným věcem než obvyklým zástupům myšlenek, to, že dárky jsou vyjádřením našeho vnitřního bohatství sdíleného s druhými, že v tyto dny jsme něco jako stadion jedním týmem spojených fanoušků napřených jedním směrem ( jaká to je síla, protože na hromadné události chodíme hlavně pro zážitek propojení velkého množství lidí jedním zážitkem, sportovcem, umělcem ) .

Nedílnou součástí Vánoc někdy bývají rozjitřené vztahy, lidé jsou si blíž a více sdílejí a vylézají z nich křivdy a nedořešené vztahy. Ale to je jen jedna část pravdy, také stejně nutná a řešitelná. Tou druhou částí je blízkost srdcí, empatie, snaha pomoci, obdarovat srdcem i materiálně, nasytit se hojností, protože tím voláme novou dobu prodlužování světla a zkracování tmy, voláme hojnost, která( když Bůh dá ) má trvat celý další měsíc, rok, život. Je to rituál, hluboko uložený a nesmírně silný. mr

 

 

 christmas-is-forever--not-for-just-one-day.jpg

Christmas is forever, not for just one day,
for loving, sharing, giving, are not to put away
like bells and lights and tinsel, in some box upon a shelf.
The good you do for others is good you do yourself...

 

Je důležité vědět, že to, čemu se blížíme o Vánocích, je nácvik na každý den.

Na každý okamžik, který věnujeme dechu a životu.

Jak je to v anglickém textu pod obrázkem., který přišel z facebooku:

 

Vánoce jsou napořád, ne jen jeden den,

jsou pro lásku, sdílení, obdarování,

neodkládají se spolu se světly, zvonky a pozlátkem,

a to, co děláte pro jiné, děláte i pro sebe...

 

Ať jsou pro Vás Vánoce požehnané a ať dají to, co opravdu potřebujete : svobodu lásky a lásce.

Přeji Vám radost, štěstí, úspěch, hojnost a uzdravení

Martin Ronge.
 

A ještě pro ty, kteří mají rádi horoskopy je tu horoskop na období do neděle 28.12. 2014:

 

Horoskop na období 22. – 28. 12. 2014


Nohama na Zemi s hlavou v Nebi

 

 

 

 

22. 12. v 00:10 hodin nastává zimní slunovrat a Slunce vstupuje do znamení Kozoroha a ve 02:30 hodin nastává novoluní.

Téma novoluní a slunovratu je: stát se zralou autoritou sobě samému. Stát se Mistrem sebe sama.

Plně přijmout zodpovědnost za svůj život. Přestat obviňovat druhé, okolnosti života nebo osud, že jsou původci osobního nezdaru. Pokud tak činíte, jste v odmítání života, nevěříte mu. Je potřeba si uvědomit, že vše, co vám do života vstoupilo, je v pořádku. Kdyby to mělo být jinak, pak by to jinak také bylo! Základním postojem ke spokojenému životu je přijímání a schopnost rozlišovat, jestli to, co mi do života vstupuje, je splácení dluhu, důsledek vašeho rozhodnutí, poučení, výzva, pomoc nebo milost.

Vše, co se děje, je z Lásky k vám. Život vás miluje a on vám jen dává.

Slunce se vstupem do znamení Kozoroha dostává do harmonického aspektu s Černou Lunou v Panně do 28.12. Když napíši, že Vánoce lze nazvat osudové, budete očekávat něco velkého. Nejdříve si vysvětlíme spojení Slunce v Kozorohu s Černou Lunou v Panně. Slunce v Kozorohu přijalo velký úkol, pod kterým se mu „podlomila“ kolena, moc dobře zná tíhu a utrpení lidského bytí. Aby tento úkol unesl, zakázal si prožívat a odpojil se od své duše. Nastoupila velká zodpovědnost, tvrdost, uzavřenost, aby úkol naplnil, nebo sebelítost, a tím svůj úkol odmítl. Během té cesty k naplnění Kozoroh ztratil cit, schopnost prožívat, radovat se a milovat, protože se velmi bál prožívat bolesti a utrpení. Úkolem Kozoroha je navrátit se ke svému citu, prožívání, lásce, navrátit se ke svému lidství a otevřít se lidem. Teprve pak se Kozoroh stane moudrým vládcem, Mistrem, který své dary zodpovědnosti, pracovitosti, ctižádosti, houževnatosti, stability, pevnosti a autority naplní laskavým pochopením vůči sobě, vůči druhým a také vůči světu.

Černá Luna je karma, přírodní zákon, který zasahuje, aby byla nastolena rovnováha. Tím, že Černá Luna je v Panně, která je o přirozenosti obyčejného života, o skromnosti, o čistotě, pořádku, o službě a jasnosti, pak v harmonickém spojení se Sluncem v Kozorohu aktivuje sílu dotknutím se mocné energie v sobě. Můžeme to přirovnat narození Mistra uvnitř nás. Je to právě pochopení, procitnutí a prožití lásky v sobě. Proč osudové? Osudový zásah shůry. Děje se vše tak, aby bylo pochopeno, prozřeno, procítěno – naplnění úkolu Kozoroha. Každý máme v sobě archetyp Kozoroha. Někomu se to bude dít opravdu v okolnostech života, budou přicházet situace, které mají probudit prožití lásky v sobě. Jiným se to bude dít přes prožitky, silné mystické prožívání, vhledy, poznání, sny či nové úkoly. Čím více jsme vnitřně připraveni na příchod světla, Lásky a Kristova vědomí, tím silněji může tato energie vstoupit do nás. Kristovo vědomí může vstoupit pouze do čistoty, otevřenosti, ctnosti, pravdy a lásky. Stejně tak, jak očisťujeme svůj domov před Vánoci, máme očistit své tělo, mysl, duši, aby mohlo přijít narození Světla v nás. A dle naší otevřenosti, čistoty budeme vnímat příchod Kristova vědomí do hmoty, do naší duše, do mysli, do těla. Nastala doba, kdy se Nebe může spojit se Zemí.

Merkur v konjunkci s Plutem, Venuší v kvadratuře na Dračí hlavu a Dračí ocas symbolizuje přerod mysli (smrt a znovuzrození), který vede k novému pohledu na sebe, na svůj život, na svět. Tím začne proudit Dračí síla, která povede ke vzestupu vědomí člověka. Na povrch vyplave z nevědomí vše, co vám brání v postoupení ve svém vývoji. Strachy, negativní postoje, falešná přesvědčení, domněnky. To vše můžete objevit. Radujte se, protože se osvobozujete.

Černá Luna v Panně je v opozici s Neptunem v Rybách (22. 12. 2014 – 1. 2. 2015). Přichází doba strhávání masek, iluzí, domněnek a nepravd. Přijde spousty rozčarování a zklamání. Ale pokud prožíváte zklamání, je to známkou, že jste strhli svůj závoj, mlhu, která vám nedovolovala vidět skutečnost. Neptun symbolizuje (podle úrovně vědomí): alkohol, drogy, závislost, podvody, lži, poblouznění, církev, náboženství, inspiraci, umění, prožívání, jemnohmotný svět, mystické prožitky, duchovní oblast, víru, sny, oddanost, odevzdání se, služba, vyšší oktávu lásky, bezpodmínečnost, milost, Kristovo vědomí, celistvost, blaženost.

Zde bude nastavována karma – rovnováha. Pokud máte něco v odmítání či přeceňování, jste v nějaké závislosti na něčem, na někom, pokud máte iluze, vše vyjde najevo, ukáže se pravda. Již vám to nebude tolerováno. Lidé, kteří jdou duchovní cestou, si prožijí zklamání, pokud jejich cesta není pravdivá, pokud je jen v povrchnosti, a nežije se v realitě, pak se to otočí proti vám. Protože když dojdeme jakémukoliv poznání, musíme ho snést na zem a ukotvit ho do reality, každodenního života, začít ho žít, zakořenit, abychom se příště mohli dostat ještě výše do poznání, které mysl není schopna uchopit – tam jsme jen v prožitku, bez mysli. Právě proto musíme být velmi pevní v realitě, v ukotvení a zvládat svoji každodennost, povinnosti, abychom takové poznání mohli unést.

Jinak vám poznání nebude dáno, neunesli byste ho. Lidé, kteří jsou připraveni, dojdou k probuzení, k jednomu osvícení z 9 úrovní, dle své úrovně poznání.

Z kolektivního hlediska bude sňat jeden závoj, jedna vrstva iluze. Tím se posouváme k vyššímu vědomí, větší svobodě, pravdě a přirozenosti Bytí.

Často si představujeme mega okolnosti a zážitky. To nečekejte. Naběhli byste si na očekávání, a pak byste byli zklamáni. Naše mysl vytváří formy, představy, které musíte následně rozpustit prožitkem a pak zjistíte, že vše je jinak. Neptun působí, že vše zintenzivňuje, zesiluje a zároveň je to vše nekonkrétní, neuchopitelné. Já tak soukromě Neptunu říkám ,,rozpuštění a vypuštění z formy.“ ;-) Neptun je voda, vědomí a záleží, do jaké nádoby, formy toto vědomí, vodu naliji. Pak takový bude mít tvar, vlastnosti a účel.

Můžete cítit zmatek, chaos, nejasnosti, ničemu nebudete rozumět. Je to v pořádku, je to proces, jen to nechte skrze sebe projít jako vlnu, nesnažte se to uchopit myslí, nelze to. Postačí důvěra, víra, že vše, co k vám přichází, je z Lásky k vám a odevzdejte se.

Přeji vám požehnané vánoční svátky, plné Světla, Lásky, Harmonie a Souznění.

Povinnost bez lásky činí mrzutým.

Odpovědnost bez lásky činí bezohledným.

Spravedlnost bez lásky činí tvrdým.

Pravda bez lásky činí nelítostně kritickým.

Moudrost bez lásky činí vychytralým.

Přívětivost bez lásky činí pokryteckým.

Pořádek bez lásky činí malicherným.

Čest bez lásky činí ješitným.

Majetek bez lásky činí lakomým.

Víra bez lásky činí fanatickým.

Život bez lásky nedává smysl.

Tomáš Kempenský (14. – 15.století)

….

S hlubokou úctou, vděčností a Láskou.

Petra Nel

(Tento horoskop je možné v nezkrácené a neupravené podobě dále kopírovat a rozšiřovat nekomerčním způsobem, pokud bude připojena celá tato poznámka včetně zdroje a aktivního odkazu. Zdroj: www.astrologiepetranel.cz. Autor článku: Petra Nel Smolová.)

 

  AKCE PERSONÁLNÍ  BIODYNAMIKY

 

M. Ronge: MINITERAPIE BRNO, úterý 30.12. 2014 13 - 17h, Jakubské náměstí 1

M.RONGE: VZTAHOVÉ KRIZE - DIAGNOSTIKA A ŘEŠENÍ - BRNO, SOBOTA 3.1.2015 9 - 16

M. Ronge: CO PO NÁS BUDE CHTÍT ROK 2015? Břeclav, st.7.1.2015 17,30

M.RONGE: SEMINÁŘ PRO ŽENY- NALEZENÍ ŽENSKÉ SÍLY A ZRCADLENÍ VZTAHŮ, BRNO - SO 17.1.2015 9 -16

M.RONGE: OSTRAVSKO LÉČIVÉ - energie míst u nás i ve světě, a jak ji využít Satori Ostrava 24.1.2015 13-17

 

 

 

 

 

Náhledy fotografií ze složky S kým se setkáte?