Jdi na obsah Jdi na menu

ŠABLONY VZTAHŮ

4. 4. 2014

Šablony vztahů

 img_2355.jpg
Vztahy patří do významné oblasti zájmu našich životních otázek.
Žijeme, vytváříme a ukončujeme vztahy jako nedílnou součást naší seberealizace. Shledáváme, že se nám některé krize a dysfunkce ve vztazích opakují zas a znova a nevíme proč.
Svou existencí patříme nezastupitelně do celku, jako korálek vetkaný do vazeb vztahů velkého krásného ornamentu. Vztahy a situace v nich, nám pomáhají lépe poznat sami sebe a aktivně pracovat na kvalitě svého života. Každý člověk prochází kontinuálním procesem svého osobního růstu a vývoje pomocí vztahů.

Živé vztahy jsou v pohybu. Pulzují v dynamické vzájemnosti. 

Pokud však začnou být váznoucí a nehybné, blokuje je nějaký skrytý silný mechanismus.
V takové chvíli se pro nás vztahy stávají učebním materiálem. Poznáváme, že při hlubším zkoumání objevíme emocionálně nabité rodinné vazby a dávné vzpomínky z dětství, které vytváří vzorce pod povrchem současnosti. Jsou to skryté dysfunkční mechanismy. Jejich odkrytí a pochopení souvislostí přináší uvolnění a ozdravení našich vztahů. Navrací do nich život a dynamiku.

Nahlédněme na 12 obecných vzorců, které mohou být vodítkem pro osobní orientaci v tématech. Míra dysfunkce osobního postoje k jednotlivým tématikám nabízí klíč k hlubinnému léčení a harmonizaci.

VZORCE POSTOJŮ VE VZTAZÍCH
1. Ve vztahu k svému fyzickému tělu je velmi výrazný tento vzorec:
To, co popíráme, nemůžeme pochopit, co nemůžeme pochopit, toho se bojíme a čeho se bojíme, to nenávidíme.
Týká se skrytých programů, souvisejících s tématem fyzického těla. Jsou to problémy, které nechceme a zdají se být nevysvětlitelné. Patří sem nezlepšující se stav nebo funkce, ať děláte cokoliv.

2. Vztah k naší mysli:
Míra, do jaké si myslíme, že jsme pro druhé přijatelní, často podmiňuje i do jaké míry akceptujeme sebe. Jakou měrou jsme se zaprodali (komu, čemu), a co to stojí naši mysl? Kupte si zpět svou vlastní mysl!

3. Vztah k naší duši:
Je to naše primární já a podstata naší esence. Téma pocitu bezpečí, svobody, krásy a uvědomělosti souvislostí. Je to míra našich instinktivních reakcí na přežití.
Imunitní systém je náš vnitřní systém přežití. Jsou to instinktivní individuální reakce.

4. Vztah ke svému božství:
Jeho akceptace a uvědomění si ho prostřednictvím smyslů. Být přirozeným majitelem přenosového kanálu. Všechno z celku je obsaženo v každé jeho části. Téma stavu rovnocenného smýšlení a spřízněnosti.

5. Vztah k předkům:
Omezující systém přesvědčení, který nás svazuje očekáváními v souvislosti s pohlavními rolemi. Jimi je zavaleno naše genetické příbuzenstvo. Ovlivňuje naše vlastní očekávání – představy o tom, jaká by měla být žena a jaký by měl být muž. Jedná se o ztrátu pocitu ženskosti nebo mužskosti.

6. Vztah k rodičům:
Velkou část našeho vlastního rodičovského chování přebíráme od svých rodičů s nimiž jsme vyrůstali, ať se nám to líbí nebo ne. Velmi důležitým tématem je vztah matka/otec v nás, naše chápání jejich úloh. Jak motivovat druhé, aby ze sebe vydali to nejlepší, čeho jsou schopni? Na kolik jsme dobrým rodičem sami sobě?

7. Vztah k sestrám, bratrům a vrstevníkům:
Bratři a sestry jsou v životě rovnocennými partnery, bez vzájemné dominance či nadřazenosti. Téma odráží skutečné já ve vztahu k mužům a ženám obecně.

8. Vztah k přátelům:
Toto téma zahrnuje lidi, které jsme měli rádi, kterým jsme důvěřovali a oni nás nějakým způsobem zradili. Protože naše sebehodnocení je příliš nízké, zaujímáme postoj zrazených tím, že poskytujeme moc jiným. Přítel ve mně – do jaké míry jsem dobrým přítelem sám sobě.

9. Vztah k partnerovi:
Partneři jsou lidé, s kterými jsme naplno sdíleli svůj osobní i profesionální život. Často předpokládá právní uspořádání. Mnohdy dáváme, abychom dostali. Odráží míru svobody v rámci partnerství a odpovědnost za naši vlastní pravdu v jakémkoliv partnerství.

10. Vztah k domovu:
To, co vidíme doma, je to, čím jsme. Šatníky a prádelníky vždycky prezentují to, co chceme ukázat, nebo schovat. Domov je útočiště. Domov prezentuje duchovno, protože naše plné bezpečí představuje naše Esenciální Já. Domov představuje problém ducha.

11. Vztah ke světu, k planetě:
Téma se týká rasových, náboženských, sexuálních a politických problémů. Jde o omlouvání a popírání, jimiž jsme slepovali svůj model vnějšího světa do podoby, ve kterou jsme věřili, že existuje. Patří sem téma sexuální preference = jak vnímáme volbu jiných lidí.

12. Vztah k vesmíru:
Naše individuální životy změní plynutí veškerého života na Zemi. Odráží téma, jak naše individuální energie ovlivňuje ostatní energii – i pozitivní i negativní. Snad kdybychom plně ocenili svou sílu, převzali bychom tak na sebe ještě větší odpovědnost za její šíření a vyjadřování.
 

Autorka: Mirka Šellová

http://cestapromen.blogspot.cz/2013/05/sablony-vztahu.html

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář