Jdi na obsah Jdi na menu

NEJVĚTŠÍ KRYSTALY NA ZEMI

30. 3. 2014

 

Podle zprávy vedení dolů byly ve stříbrném a zinkovém dole Naica v oblasti města Chihuahua v Mexiku odkryty dvě jeskyně s největšími přirozenými krystaly na světě. Dosahují délky až 50 stop (cca (15,25m), jsou čisté, ostře ohraničené a jsou tvořeny selenitem - krystalickou formou sádrovce.Největší dosahují váhy okolo 55 tun. 

Doly Naica v Chihuahua v Mexiku jsou funkční doly známé neobyčejně velkými krystaly. Naica je olověný, zinkový a stříbrný důl, ve kterém byly nalezeny veliké prostory obsahující krystaly selenitu (sádrovce) o průměru až 4 a délce až 50 stop (tedy průměr více než metr a délka přes 15m). Sál s těmito krystaly je znám jako Křišťálová jeskyně obrů a je přibližně v hloubce 1000 stop ve vápencovém skalním masivu dolu. Krystaly se formovaly působením hydrothermálních proudů unikajících z magmatických komor pod nimi. Jeskyně byly objeveny horníky při provrtávání poruchy, která hrozila zaplavením dolu. Druhou jeskyní v dole Naica , obsahující podobné krystaly, je Jeskyně mečů. 

V dubnu 2000, bratři Eloy a Javier Delgado nalezli krystaly - o kterých odborníci věří, že jsou největší na světě - při prorážení nového tunelu v hloubce 1000 stop. Čtyřicetiletý Eloy prolezl malým otvorem do jeskyně 30 x 60 stop zaplněné ohromnými krystaly. „Bylo to nádherné – jako světlo odrážející se od roztříšťěného zrcadla," říká.) Pohled byl podle něj nádherný “…jako světlo odražené od rozbitého zrcadla”. Průsvitné krystaly ležely navršeny jeden na druhém, jako kdyby jim měsíční paprsky náhle odebraly veškerou váhu a hmotu. O měsíc později jiný tým horníku z dolu Naica našel ještě větší jeskyni ve srovnání s touto první. 

Tyto krystaly jsou pravděpodobně stabilní, neboť teplota v jeskyni dosahuje přes 150°F (cca 65°C) se 100% vlhkosti. Jinými slovy, krystaly jsou obklopeny párou. Člověk zde může pracovat nejvýše šest až deset minut, než dojde k těžkému narušení mentálních funkcí. 

„Jít do jedné z těchto jeskyní je jako vstoupit do obrovské geody (výplň větší dutiny v hornině, obv. kulovitého tvaru)“ říká Richard D. Fisher, americký konsultant dolu pro přípravu objevu jako turistické atrakce. Fisher říká, že většina lidí bude moci zůstat v jeskyni jen několik minut kvůli vysoké teplotě prostředí. V menší z obou jeskyní, která má rozlohu asi jako větší třípokojový byt, je teplota asi 100 F (cca 38°C). Větší prostora, kterou Fisher popisuje asi jako rozměr katedrály, má teplotu 150 F (cca 66°C). Obě jeskyně se nacházejí přibližně v hloubce 1200 stop pod povrchem (cca 365m). 

Největší dosud známé krystaly se nacházely v nedaleké Jeskyni mečů, která je součástí stejného důlního systému. Některé z nich jsou nyní vystaveny ve Smithsonian Institut. Místní vláda a majitelé dolu doufají, že se jim podaří zabránit odvozu krystalů z nového objevu do muzejních nebo soukromých sbírek. Zatímco důlní společnost momentálně povoluje návštěvu jeskyní pouze vědeckým expertům, lovci minerálů od prvního otevření loni v dubnu už dvakrát rozlámali zámky a vloupali se do jeskyní. Jeden člověk byl zabit, když se pokoušel odseknout jeden z obrovských krystalů ze stropu jeskyně a ten spadl a propíchl ho.”Horko ho oddělalo” to komentuje Fisher. „Potřebujeme zde větší ochranu důlních prostor a jeskyní," říká geoložka Carol A. Hill, spoluautorka knihy Jeskynní minerály světa (Cave Minerals of the World), která nazývá nové objevy „zdaleka největšími krystaly o jakých jsem kdy slyšela." 

Carol Hill tleská plánu na turistické využití. „Bez toho by pravděpodobně důlní společnost jeskyně zničila. Muzea mají krystalů dost," říká geoložka a dodává „Je důležité zachovat objevy jako tento v místech, kde se vyskytly." „Důlní společnost plánuje jeskyně klimatizovat před plánovaným otevřením v příštím roce,“ říká Fisher a dodává, že postupné snižování teploty nepoškodí krystaly. 

Představitelé Penoles Company, která vlastní důl, drželi objevy v tajnosti aby zabránili vandalismu. I tak, málokdo bude příležitostně riskovat - teplota se pohybuje okolo 66°C a vlhkost je 100%. Člověk může zůstat v jeskyni nejvýše šest až deset minut a pak začne ztrácet orientaci. 

Horstvo tvoří 200 milionů let starý vápencový masiv, protkaný sítí jeskynních komplexů, kterými proudí velmi horké a mineralizované termální vody. Když se tyto vody dostanou do relativně chladnějšího prostředí blíže k povrchu, ukládají mnoho ze svého obsahu solí jako olovo, zinek a stříbro. Podzemní vody v těchto jeskyních, bohaté na síru z přilehlých ložisek kovů, začnou rozpouštět vápencové stěny, při čemž uvolňují velká množství vápníku. Tento vápník pak spolu se sírou vytváří krystaly v měřítku, jaké ještě žádný člověk nespatřil. Jako přídavek ke krystalovým sloupům, které mají více jak metr v průměru a jsou dlouhé až okolo 15 metrů, jeskyně obsahuje formace tvaru žraločích zubů délky téměř jeden metr, rozeseté v řadách za sebou v různých úhlech po celé jeskyni. Tyto krystaly tvoří krystalická forma minerálu sádrovce (CaSO4 · 2H2O ), známá jako selenit, pojmenovaná po Seléně, řecké bohyni měsíce. 

 

Jeskyně nesou i své názvy,,Jeskyně mečů,Jeskyně svící a Královnino oko.

zdroj:http://www.national-geographic.cz/detail/jeskyne-naica-nejvetsi-krystaly-na-svete-vypadaji-jako-z-ledu-11991/

 

Náhledy fotografií ze složky Obří krystaly selenitu - Mexico - Naica