Jdi na obsah Jdi na menu
 


13. 1. 2016

Martin Ronge: ZELENÉ POTRAVINY PRO ZDRAVÍ

 vuglec-breg-3625-ab.jpg

 

Při své dlouholeté práci v lékárně, zdravotnictví i v terapeutické činnosti

se neustále setkávám s nevyhovujícími stravovacími návyky, nesprávnou

skladbou potravy, obezitou, na ni navazujícím diabetem a dalšími

nemocemi, které s tímto tematem souvisí.

 

Skladba potravy a její kvalita je jedním z nejvýznamnějších

a nejdosažitelnějších faktorů udržení zdraví: je v našich destinacích

všeobecně dostupná, nutná pro udržení života - jíst musí téměř každý

a skladba potravy je poměrně dobře ovlivnitelná - pokud chceme.

 

zelene-potraviny.jpg

 

Co jsou zelené potraviny?

 

V širším smyslu jde o nazvání čerstvých potravin rostlinného původu

s vysokým obsahem nativní energie, v užším smyslu se tento pojem

vžil především v souvislosti s koncentráty sušené šťávy z osení mladého

zeleného ječmene a koncentráty sušených řas chlorelly a spiruliny

nebo jinými kombinacemi extraktů ze zelených rostlin s minerály a vitamíny.

 

 

Proč vytvářet koncentráty z přírodní potravy?

 

Odpověď je nasnadě: většina z lidí není schopná ani ochotná konzumovat

zeleninu v takovém množství a kvalitě, aby naplnila potřeby organismu,

zvláště pokud je v režimu nemoci.

Jsme nastaveni na instantní spotřebu, která nám umožní v co

nejkratší době co nejsnadněji nasytit se.

Tento trend vznikl především v důsledku nadřazení práce nad

fyziologickými potřebami těla a nedodržením posloupnosti štěstí,

v níž je práce zařazena až za vztahy k sobě a nejbližším.

Vzniká závislost stresových stavů a času, který nevěnujeme námi

upřednostněným činnostem.

 

 

Zelené potraviny v užším smyslu:

 

Zelený ječmen nebo mladý ječmen je extrakt ze suchozemské rostliny,

tedy z jangového prostředí, ale vzniká šetrným sušením jinové šťávy

mladého osení za nízkých teplot při zachování maximálního množství

obsahových látek, mezi něž patří chlorofyly a především enzymy.

Výsledný efekt z hlediska východního pojetí polarit je převaha jinu

se skrytým jangem. Má tedy efekt roztahující, oteplující, rozpouštějící,

pročišťující a obnovující frekvenci. Výrazný je vliv na povzbuzení imunity

a v klinických studiích je prokázáno příznivé podpůrné působení

při léčbě diabetu, kterým jen u nás prokazatelně trpí téměř milion lidí.

 

Na trhu se setkáme se zeleným ječmenem různé provenience a kvality,

řada přípravků je z mleté rostliny s částečným obsahem vlákniny,

v nichž je obsah nejúčinnějších složek na objem nižší než v přípravcích

ze sušené čisté šťávy lisované za studena.

 

 

Osobně v rodině požíváme Mladý ječmen, který je šetrně pěstován

i upraven z usušené čisté šťávy bez obsahu vlákniny a lepku.

Některým skalním příznivcům zdravé výživy může vadit, že jeho

provenience není česká, ale rostlina je pěstována na náhorních plošinách,

kde v nadmořské výšce 1500 m. n. m. není nutné používat insekticidy

a prostředí je vysoce čisté. Půda je zde zbavena toxinů a území

se používá speciálně k pěstování monokultur mladého osení ječmene.

Zelený ječmen povzbuzuje imunitu a nedostatečný jin - ženskou sílu

a přijetí ženské kvality. Současně vyrovnává i jang. Pokud nejsou

Langerhansovy ostrůvky pankreatu, produkující inzulin úplně zničené,

povzbuzuje jejich regeneraci, a v řadě případů snižuje potřebu některých

perorálních antidiabetik, přispívá tedy k pozitivnímu ovlivnění cukrovky.

 

Pokud chcete získat bližší informace o Mladém ječmeni, kontaktujte zde

.

 

jecmen-ve-skle-a-sypky-na-stole.jpg

 

 

Zelená chlorella je šetrně usušená a následně do tablet slisovaná

jednobuněčná sladkovodní řasa, pochází tedy z jinového prostředí,

sama je užívána v suchém stavu jako potravina primárně jangového typu,

tedy stahující, ochlazující, koncentrující, je s výrazným regeneračním

účinkem. Jinové působení je vyrovnávající a skrytější, působí tedy

ale opět na vyvážení obou polarit.

Obsahové látky jsou velmi bohaté vzhledem k tomu, že jde

o kompletní jednobuněčnou rostlinu, vysoký je rovněž obsah proteinů, vitamínů B, C, E a betakarotenu - provitaminu A.

Váže a vyplavuje z těla například toxické látky a těžké kovy.

Společný s mladým ječmenem je vysoký obsah chlorofylů.

Opět se setkáme s různými výrobci na trhu, rozdíly jsou především

v čistotě, přídavných látkách pro tabletování a ve stupni využitelnosti

pro organismus.

Osobně užívám opět Chlorellu, která je bez tabletovacích látek,

čistě lisovaná a testovaná na každou šarži a jejíž buněčná stěna

je jemně perforovaná patentovaným řízeným vystavením vodní páře,

takže se po usušení zachová maximální obsah účinných látek při

jejich vysoké dostupnosti - kontakt pro zájemce zde

.

clorella-tbl.jpg

 

Zelená chlorella je vhodná především pro rekonvalescenci, regeneraci,

k přednostnímu vyvážení mužské jangové energie a spolu s mladým

ječmenem je výborným vnějším doplňkem potravy při vyvážení

polarit v těle.

V rodině ji užíváme pocitově - tak jak si tělo řekne - nápoj z mladého

ječmene a jako doplnění chlorellu.

Manželka v převaze jí chlorellu, pro mne je často vhodnější nápoj

ze sušené šťávy mladého ječmene.

Maminka mé ženy je zkušená lékařka - diabetoložka a nápoj z ječmene

rovněž pravidelně pije a doporučuje. Své zelené potraviny jí i rodiny

dalších blízkých příbuzných, dá se tedy říci, že přímých zkušeností

je u mne za více než deset let dostatek.

 

zeleny-jecmen-oseni.jpg

 

 

Zelené potraviny a potraviny celkově v širším smyslu:

 

Obecně se dá říci, že využitelnost potravy pro člověka je různá

a závisí na konkrétním jedinci, nicméně existují obecné zásady ve

skladbě potravy, které vedou ke zdraví rychleji.

 

 

1) ZPŮSOB ZPRACOVÁNÍ - ČÍM KRATŠÍ CESTA KE SPOTŘEBITELI, TÍM LÉPE 

 

Vybírejte v převaze potraviny, které jsou pouze nezbytně upravené

a neabsolvují řadu tepelných úprav, separací a technologických kroků.

Takové potraviny mají nejvyšší a nejjemnější energii, kterou vaše tělo

využije nejlépe - jsou totiž nejblíže přírodnímu stavu, který je pro

člověka nejharmoničtější, nejvíce ve spojení s přírodou.

 

 

2) KVALITA - VYBÍREJTE NEJVYŠŠÍ PŘIMĚŘENOU JAKOST

 

Nejlevnější potraviny nemusí být ty nejhorší, a nejdražší ty nejlepší,

ale v dražším sektoru si méně prodejců dovolí nabízet podřadnou kvalitu.

Některé supermarkety nabízejí rovněž kvalitní ovoce i zeleninu, a

le pokud jdete po kvalitě, nejlépe bývá nakoupit na trzích, ekofarmách,

bioprodejnách (i když i zde se setkáte občas s podřadnými

nebo zkaženými produkty, jde většinou o prodejce, kteří nejsou

supermarketově anonymní a často jsou doslova posedlí biokvalitou).

Stane se ale i zde, že některé ovoce, zelenina nebo ořechy prodávané

na trzích jsou sbírané u cest nebo je přeprodávané ze stejných

velkoskladů jako to ze supermarketů. Vybírejte pocitově, kde můžete,

ochutnejte, nebo jej vezměte do ruky. Dejte ve druhé řadě na dojem

z prodejce, má to svůj význam.

 

 

3) ČISTOTA - PTEJTE SE NA PŮVOD A MÍSTO, POKUD MŮŽETE

 

Potraviny z průmyslově znečištěných míst nebo z blízkosti dopravních

komunikací obsahují stopy obklopujícího prostředí.

Dnes už to není olovo jako v minulosti, přestože na starých tazích stopy

tohoto kovu přetrvávají i dnes, používáme bezolovnatá paliva.

V okolí spaloven to bývají vyšší obsahy dioxinů, v oblasti dopravních

tahů aromatické uhlovodíky a zbytky olejů a maziv, naše půda

je intenzivně obdělávána a hnojena, často i přehnojována.

Zelenina pak může obsahovat vyšší obsahy sloučenin dusíku

a dalších prvků. Dotazem na původ také pomáháte uvědomit si prodejci,

že původ je důležitý a nutíte jej vybrat to nejlepší dostupné již při nákupu

nebo sběru. Čistíte řetězec prodeje svým zájmem.

Je to konkrétní způsob, jak ovlivnit náš život skrze démonizovanou spotřebu.

 

 

4) OBJEM POTRAVY - SNÍDEJ SÁM, OBĚDVEJ S PŘÍTELEM,

VEČEŘI DEJ NEPŘÍTELI

 

a také JEZ DO POLOSYTA, PIJ DO POLOPITA, BUDEŠ DLOUHO ŽIV

 

 

Snídaně  má být vydatná pro rozjezd, pokud ji uděláte nasladko,

bude rychlejší - můsli, kaši,  Kollathovu snídani (čerstvě namleté obilí,

s trochou medu, oleje nebo nastrouhaným ovocem zalít vodou,

nechat chvíli odstát a podávat, případně namočené mleté obilí nechat

určitou dobu fermentovat - např. přes noc a poté dochutit), jogurt,

čerstvé ovoce, chléb s máslem, zavařeninou a čajem,

mléko s namočeným chlebem... důležité je zastoupení sacharidů

- rychlých i pomalých, bílkovin a vitamínů. 

 

 

Oběd  je rovněž vydatný, pestrý, s převahou bílkovin, dobrá jsou

komplexní jídla s provázanou strukturou, polévky jako iontové nápoje

s vyšším obsahem vody a živin.

Jídlo přizpůsobujeme zátěži a struktuře dne: máme - li sedavé zaměstnání

s nedostatkem pohybu, je vhodné zvýšit objem zeleniny a učinit polední

jídlo lehčím. Dobré jsou saláty, pro nevegetariány případně v kombinaci

s lehkým kuřecím nebo rybím masem.

Pro fyzickou zátěž je určena klasická těžká česká kuchyně s tím,

že se nepřejídáme. Mezi obědem a snídaní může být prostor pro malou

svačinu a mezi obědem a večeří rovněž, jíst bychom měli v menším

množství asi každé 3 hodiny - ale zase ne neustále něco pojídat.

Trávení je pro tělo důležitý a náročný proces, je dobré se uvést

do klidu, minimálně vnitřního. Dopřát oddech hlavě i tělu.

 

 

Večeře  má být lehká, zelenina, čerstvé sýry, vejce, chléb.

Měla by vás udržet bez probouzení se hladem a vykrádání ledničky

a neměli byste cítit zátěž. 

 

Pro všechna pravidla platí, že jsou orientačními doporučeními,

vaše tělo vám má samo říci, co kdy dělat, poslouchejte jej.

 

 

Často den zaměstnaného člověka vypadá poněkud odlišně:

ráno rychlé jídlo nebo jídlo po cestě, možná svačina, oběd na 20 minut

je vydatný, ale často z obecné jídelny nebo restaurace,

večer se vrátíte a nacpete se, abyste vyrovnali neuspokojení z toho,

že jste si nedali na jídlo čas během dne.

Nočním vylupováním chladniček se zabývá i psychlogie závislostí,

jde o rozšířený problém.

Řada lidí jídlem řeší energetickou krizi v psychice  - stres je snížen,

je - li tělo zaměstnáno příjmem potravy.

Negativním dopadem tohoto přístupu jsou bulimické tendence,

kdy začínáme jíst trvale s pocitem, že pokud nejíme, něco nám chybí.

Dalším důsledkem je obezita, která je vstupní branou k diabetu.  

Zelené potraviny je vhodné jíst nalačno a odděleně od ostatní potravy,

pak je jejich pročišťující efekt maximální, nicméně není to dogma,

pocit napoví. Je možné je bez zaváhání doplnit k syrové zelenině.

Z makrobiotiky jsou známá pravidla opatrně míchat nebo nemíchat

dohromady jinové ovoce a jangovou zeleninu.

 

Jako farmaceut poskytuji poradenství rovněž v oblasti výživy

a zdravého životního stylu.

 

Telefonní číslo je uvedeno v kontaktu: 728 216 735, martin.ronge@seznam.cz


Přeji Vám dobré zdraví a rozhodnete li - se svým zdravím zabývat rovněž

v souvislosti s potravou nebo přímo s Green Foods - zelenými potravinami,

jsem Vám plně k dispozici produkty i radou - Martin Ronge


 

 AKCE PERSONÁLNÍ BIODYNAMIKY

ZAJÍMAVÉ TEXTY

FOTOGALERIE

 

Personální biodynamika ...

 

 

... průvodce Vaší transformací 

 

 

 

 

 

Náhledy fotografií ze složky S kým se setkáte?