Jdi na obsah Jdi na menu

Letní slunovrat : 21. 6. 2015 v 18,38 SEČ - Slunce vstoupí do znamení Raka

21. 6. 2015

 

hradcany-z-karlova-mostu.jpg 

Pražské mysterium slunovratu

Slunovrat (solstitium) je astronomický termín pro okamžik, kdy Slunce má vůči světovému rovníku největší (letní slunovrat), respektive nejmenší (zimní) deklinaci. Letní slunovrat nastává na severní polokouli obvykle okolo 21. června a zimní 21. prosince.

 

slunovraty-a-rovnodennosti-v-roce.jpg

 

 slunovrat-2015-brno-radix_21-6-2015_18-38.png

Horoskop slunovratu 21. 6. 2015 18,38 Praha

Budete - li se 21. června 2015 (nebo kdykoli později v letní slunovrat) nacházet v odpolední Praze, stoupněte si na Karlův most do brány Staroměstské mostecké věže nebo na malé Křižovnické náměstí k soše Karla IV. Odtud sledujte katedrálu sv. Víta na Hradčanech (je zasvěcena sv. Vítovi, Václavovi a Vojtěchovi, ale známe ji pod shrnujícím názvem prvního z nich): Slunce nejprve projde velkou jižní věží katedrály (pod ní je pochován sv. Václav), pak označí východní věž (zde spočívají ostatky sv. Vojtěcha) a zapadne v místech uložení ostatků sv. Víta.  Kamenný most je stejně jako katedrála na Pražském hradě zasvěcen Svatému Vítu.

Slunce zde spojí tři zemské světce a ochránce.

 

slunovrat-praha-ii-jan-w-drnek.jpg

Jan W. Drnek vyfotografoval průchod světla lucernou věže

 

Souvislosti:

Kníže Václav podle legendy prosadil ve středních Čechách v rámci pokřesťanštění kult uctívání sv. Víta (přinesl jeho ostatky), který nahradil pohanského Svantovíta, i tato aktivita byla podle legendy příčinou jeho zabití. Podoba jmen. Na původním pohanském obětišti byla vystavěna křesťanská rotunda. Sv. Vít i Svantovít měli svátek při slunovratu.

Karlův most byl podle pověsti vystavěn v místech, kde bylo tělo zabitého sv. Václava přeneseno zázračně na druhý břeh Vltavy. Karel IV., Lucemburk (Lux - světlo, burg - hrad: světlo duše v pevnosti těla / Slunce zapadá do hradu), jako by materializoval důležité symboly říše ve spojení se stěžejními energiemi roku, nehmotné světlo ve spojení s materií, ztělesnění světla ve hmotě. Vládl obrovské říši právě propojením ducha a hmoty ve veškerém svém chování a jednání.

Starší informace se týkají pahorku Žiži na místě dnešního chrámu sv. Víta, který byl po energetické stránce středobodem vlády: ten, kdo ovládal trůnní kámen - panovnický stolec, vládl také místu a okolí. Nejdůležitějším místem osídlení byl mimo Žiži brod přes Vltavu mezi dnešním Rudolfinem a cihelnou na Malé Straně: z něho měl být vidět pahorek vlády v době slunovratu rovněž spojený slunečním kotoučem.

 Místo pozorování slunovratového mysteria, Staroměstská mostecká věž symbolizuje spojení lucemburského otce a přemyslovské matky Karla IV: pouze v den slunovratu ve 13 hodin dnešního času (dříve v pravé poledne) se dotkne stín kamenného lucemburského lva (má jeden ocas, zatímco český lev má ocasy dva) níže zobrazené svatováclavské orlice. Staroměstská mostecká věž má čtyři horizontální sféry: pozemskou - přízemí odpovídá živlu země; lunární - patro - voda; další oheň a vzduch. V podkroví byly objeveny dva nápisy pro zmatení démonů: 

SIGNATESIGNATEMEREMETANGISETANGIS
Signate, signate, mere me tangis et angis
(Na vědomí tobě znamení, poskvrníš-li mě dotykem, budeš zardoušen)
(Ukazuj se jako znamení (na obloze), marně se mne dotýkáš a po mně toužíš)

ROMATIBISUSBITOMOTIBUSIBITAMOR
Roma, tibi subito motibus ibit amor
(Říme, tobě náhle převraty bude obětována láska)
(Říme, skrze pohyby (hvězd) náhle přijde k tobě láska),

které se stejně jako mystické datum založení Karlova mostu vyznačují symetricitou, tentokrát písmennou.

Věž leží na Královské cestě mezi Pražským hradem a Vyšehradem, tradiční korunovační pouti českých králů. V klenbě věže visí kamenná královská koruna, symbol skutečnosti, že český král touto branou projíždějící je pomazán a korunován z Boží vůle. Bohu odevzdává svou korunu jako symbol zpět.

Na opačné straně mostu se nacházejí dvě malostranské mostecké věže, jedna z nich pozůstatkem Juditina mostu a druhá na místě původní románské věže.


Karlův most byl založen roku 1357,  9. července v 5 hodin a 31 minut: lichá šťastná čísla 1-3-5-7-9-7-5-3-1 vytvářejí most s devítkou v nejvyšším bodě. 3x3 harmonie.  Zároveň nastala konjunkce Slunce se Saturnem, při níž je nepříznivý vliv planety Saturn překonán životodárným Slunce, navíc v ascendentu Lva, který je zároveň heraldickým znakem Českého království i Lucemburků.

Karel IV věděl, že okamžik (za)početí je důležitý pro přetrvání a osud.

 

karluv-most-i.jpg 

 

 karluv-most-ii.jpg

 

 


 

Přidáváme horoskop rovněž k tomuto datu:

Radostná prosperita

 

 

 


Slunce v konjunkci s Marsem ukazuje na dostatek energie, vitality, odvahy a rozhodnosti. Tím, že je tato konjunkce v Blížencích, tak jen pozor na to, abyste jen nemluvili, co byste vše udělali, protože se může stát, že zůstanete jen u slov místo konání. Tato konjunkce přeje akci, konání, setkávání se s lidmi, sdílení, sportování, cestování a výletům. Zároveň přináší velkou schopnost si prosadit své, být první, být vítěz.

Merkur v Blížencích zůstává do 11. 6. retrográdní, což nás ještě navrací do tématu: něco přehodnotit, přetvořit, pochopit, opravit. Stále působí kvadratura Neptuna (do 28. 6.): nejasnosti, podvody, lži, nepřesnosti v komunikaci, v informacích, myšlenkách, sklon k melancholii a zabřednutí do starých mentálních vzorců. Tato kvadratura do 11. 6. může dělat těžkou mysl, ale tím, že je Slunce v konjunkci s Marsem, má vaše vědomí dostatek síly, odvahy, světla a sebeuvědomění, aby došlo k bodu rozhodnutí, že „takhle už tedy ne“ a tím pádem vystoupíte z „programu mysli“. K tomu postačí vaše rozhodnutí a síla sebeuvědomění svého Já. (Od 12. 6. bude jednodušší vystoupit z negativní mysli díky tomu, že Merkur přestane být retrográdní). Vy jste ten, kdo určuje směr svého života, jste Mistrem sebe sama a to naleznete skrze své Slunce. Slunce je božská jiskra, božské semínko v nás a čeká na probuzení. Pokud žijete jen z úrovně paměti Duše – Luna (nevědomí), stále se vám opakují podobné situace a jste vláčeni okolnostmi. Jde právě o to rozvzpomenout se na svou božskou jiskru ve svém nitru, která se tím probudí a váš život se začne tvořit z jiné úrovně. A právě nyní Slunce v konjunkci s Marsem dává dostatek odvahy a síly uvědomit si, že jste tvůrcem svého života. Když si toto uvědomíte, pak i kvadratura Neptuna s Merkurem se bude projevovat jinak: rozpouštění starých mentálních vzorců, milost a odpuštění.

Slunce a Mars je v harmonickém aspektu na Jupitera a Urana do 21. 6. Jupiter přináší optimismus, štěstí, naději a především zmoudření a vývoj. Uran přináší změnu, osvobození a rychlost. Doba bude velmi rychlá a hektická, ale vše se bude dít v jasnosti, lehkosti a novou cestou. Uran přináší rozšířené vědomí a tím uvidění nových cest, možností a řešení. Když se stanete Mistrem své mysli, není nic, co by vám bránilo. Všechno to, co do této chvíle nešlo, se nyní konečně může dostat vpřed. V tento čas můžete hodně „vyrůst“.

Venuše ve Lvu, v harmonii s Merkurem do 17.6., podporuje překonat negativní myšlenky laskavostí, humorem, uměním a krásou. Zaměřte pozornost na krásu…

Slunce v konjunkci s Marsem se dostane do kvadratury s Černou Lunou 11. – 14. 6. Nakolik v sobě máte vědomou svou vznešenost a čistotu? V této době se objeví „osudové náhody“: Abyste byli tam, kde máte být. Abyste potkali toho, koho máte potkat. Ať se děje cokoliv, vše to vede k vyrovnání a harmonizaci mezi světlem a tmou, obětí a viníkem. Můžete zažít své nové reakce, kdy má být vnitřní Světec v lásce k hříšníkovi. Jen tak očistíme své „hříchy a prohřešky“, že sobě i druhým odpustíme. „Ten, kdo je bez viny, hoď kamenem!“

Novoluní 16. 6. Slunce, Luna a Mars v Blížencích značí velmi plodné, silné a intenzivní novoluní.

Sabiánský symbol novoluní: ,,Stromy pokryté jinovatkou proti zimní obloze“.

Klíčová myšlenka: Zjevení archetypální formy a základního rytmu existence. Je potřeba hledat kontakt s archetypy a s čistými formami individuální svébytnosti. Podřadné záležitosti opustit. Je to proces odstraňování všech povrchností existence. Právě příroda nám cyklicky pomáhá dosahovat holé reality.

Tím, že je novoluní ještě v konjunkci s Marsem, který značí rozhodnutí, vůli a konání, je zde propojení či sjednocení trojjedinosti lidského bytí – Slunce – vědomí , Luna – nevědomí a Mars – čin. Prožitek Celistvosti, který v nitru, v mysli nechá „zplodit“ nové. Nová cesta, rozhodnutí, nová myšlenka, uvědomění a potřeba tvoření. To vše je v harmonickém aspektu na Jupitera a Urana. Máme se na co těšit. Buďte otevření, bez očekávání a představ. Nechejte se oslovovat novými podněty a dovolte si reagovat a konat nově. Projevte své pravé Já tak, jak to cítíte.

Co se projeví, zhmotní, ukáže? To vám nemohu přesně říci…. To, co vidím, je: Božství ze své náruče rozhazuje hvězdičky, semínka světla jako zlatý déšť, který přichází na Zemi, aby vstoupila do otevřených lidských myslí, srdcí i těl, abychom ucítili nové inspirace, vize, ideály, nápady, možnosti, vynálezy. Projeví se to do všech oblastí života. Přijde i hodně nových duší. Je potřeba mít na paměti, že se zaseje, a že na zhmotnění je potřeba čas a něco pro to udělat. Proto berte vážně své nápady, vize a uvědomění.

21. 6. v 18 hodin a 45 minut nastává letní slunovrat, Slunce vstupuje do znamení Raka.

Přeji vám radostné dny. Petra Nel

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

UPOZORNĚNÍ:
Tento text je možné v nezkrácené a neupravené podobě dále kopírovat a rozšiřovat nekomerčním způsobem, pokud bude připojena celá tato poznámka včetně zdroje a aktivního odkazu. Zdroj: www.astrologiepetranel.cz. Autor článku: Petra Nel Smolová.

 


Akce v dalším týdnu:

 

 

 

M. Ronge: PÁLAVSKÉ ENERGIE S PERSONÁLNÍ BIODYNAMIKOU 2015 - 26. - 27. 6. 2015 9 - 16h

26. 6. 2015

Zveme k dvoudennímu červnovému setkání na Pálavu. Energie rodu, závislostní vztahy, hluboké čištění blokád ve spojení s bohatou přírodou Pálavských vrchů. Přihlášky prosíme předem na 728 216 735, martin.ronge@seznam.cz.

 


 

 

 

Náhledy fotografií ze složky Praha - Vyšehrad