Jdi na obsah Jdi na menu

KNIHA KELTSKÉ MOUDROSTI - O LÁSCE A PŘÁTELSTVÍ

27. 5. 2014

 John O’Donohue – Kniha keltské moudrosti

Anam ˙cara

 

 

Keltská duchovní tradice měla velké porozumění pro lásku a přátelství. K jejím ústředním pojmům patřila láska mezi dušemi, pro niž měla stará gaelština termín anam ˙cara. Anam je gaelské slovo pro duši a ˙cara znamená přítel. Výraz anam ˙cara tedy v keltském světě označoval „přítele duše“. V rané křesťanské církvi byl pod pojmem anam ˙cara chápán člověk, který plnil roli učitele, společníka nebo duchovního vůdce. Původně to byl člověk, kterému jste důvěrně sdělovali skrytá tajemství svého života. S anam ˙cara jste mohli sdílet své nejvnitřnější já, své myšlenky i své city. Podstatou takového přátelství je poznání duše druhého a pocit sounáležitosti. Takový vztah stojí nad všemi konvencemi, kategoriemi i morálními principy. Vaše spojení je něčím, co náleží do říše věčnosti. V keltském pojetí nepodléhala duše žádnému časovému ani prostorovému omezení. Duši nelze uvěznit v žádné kleci. Duše je božské světlo vlité do vás a vašeho přítele. Pocítí-li dvě duše vzájemnou sounáležitost, začínají žít ve zvláštním, velmi hlubokém společenství. Jan Kassián ve svých Konferencích píše, že toto pouto mezi přáteli je nerozlučné:

„Pravím, že je nenaruší žádný rozmar osudu, nemůže je roztrhnout či zničit plynutí času nebo vzdálenost, ba ani sama smrt je nemůže zpřetrhat.“

Každý ve svém životě naléhavě potřebuje svého anam ˙cara. V takovém vztahu jste přijímán takový, jaký jste, bez masek a předstírání. Plytké účelové lži a polopravdy, kterých užíváme v běžném společenském styku, mizí. Můžete být takový, jaký opravdu jste. Láska je matkou porozumění a porozumění je něco velmi cenného. Tam, kde vám rozumí, jste doma. Porozumění posiluje pocit sounáležitosti. Když cítíte, že vám někdo skutečně rozumí, pak mu důvěřujete a do jeho duše se uchylujete jako domů. Toto poznání krásně vystihuje verš Pabla Nerudy: „Nikdo není jako ty, neboť tě miluji.“

 

Taková láska odhaluje zvláštní a posvátnou identitu druhé osoby. Láska je jediné světlo, které může objasnit tajemství individuality a duše druhého člověka. Pouze láska chápe všechny věci tak, jak skutečně jsou, dokáže pochopit i identitu a osud druhého člověka v jejich jedinečnosti. Probuzením a objevením této barvité, různorodé a nepřehledné vnitřní krajiny, osvětluje zkušenost anam ˙cara Boží mysterium a laskavost.

Anam ˙cara je Boží dar. Přátelství je boží přirozeností. Křesťanské pojetí svaté Trojice je nejdokonalejším vyjádřením souladu jinakosti a důvěrnosti, věčného prolínání, k němuž v přátelství dochází. Z tohoto hlediska můžeme spatřovat obdivuhodné naplnění naší nesmrtelné touhy ve slovech Ježíše, který řekl: „ Hle, nazývám vás přáteli.“ Ježíš, Boží syn, je prvním Ty ve vesmíru; on je prizmatem vší rozdílnosti. Ježíš je skrytým anam ˙cara každého člověka. Jako jeho přátelé vstupujeme do něžné krásy a lásky Trojice. V objetí tohoto věčného přátelství se odvažujeme být svobodní. Keltskou spiritualitou prostupuje krásný motiv Trojice. Je obsažen v této krátké invokaci:

Svatá Trojice, buď mou pevností, kde jsem v bezpečí. Ochraňuj můj krb a ochraňuj můj dům.

O lásce se tedy rozhodně nedá říct, že je něčím sentimentálním. Láska je naopak nejreálnější a nejkreativnější formou lidské existence. Láska je prahem, kde se božské a lidské setkává a slévá vjedno. Veškerá existence je závislá na vědomí. Kde je hloubka vědomí, tam je úcta k existenci. Kde je vědomí otupělé, lhostejné či mdlé, existence slábne a mizí. Vědomí je tedy jedním z největším vkladů, které můžete do přátelství přinést.

Mnoho lidí má anam ˙cara, a vlastně si to ani neuvědomují. Jejich přítel je proto jakoby skryt za závojem a oni se cítí osamělí. Bohužel se často stává, že teprve ztráta přítele jim pomůže uvědomit si, co pro ně tento člověk znamenal, bývá však už příliš pozdě. Je moudré modlit se za milost poznání. S jasným vědomím pak možná ve své blízkosti objevíte anam ˙cara, po němž jste vždy toužili.

Keltové věděli, že přátelství s anam ˙cara bývá požehnáno láskou. Přátelství probouzí lásku. Srdce se učí novému umění citu. Takové přátelství není intelektuální či odtažité. V keltské tradici nebyl anam ˙cara pouhou metaforou či ideálem. Bylo to reálné, společností uznávané a ctěné pouto mezi dušemi, které ovlivňovalo a proměňovalo vaši osobní identitu i vaše vnímání. Když se ve vás rozhoří láska, vstoupí do vašeho myšlenkového světa dosud nepoznaná něžnost a soucit. Anam ˙cara vám přináší darem sjednocení veškerého poznání a vnitřní uzdravení. Díváte se, vidíte a chápete jinak než dřív. Zprvu vás to může rušit a zneklidňovat, postupně se však vaše citlivost zjemní a začnete žít jinak. Fundamentalismus, lakota, násilí a útlak se rodí převážně tam, kde došlo k oddělení idejí od lásky. Byli jsme totiž příliš dlouho slepí ke kognitivnímu bohatství citu a k citové hloubce idejí.

Aristoteles píše v díle O duši: „Vnímání je ex hypothesi formou citu a pohnutí; totéž platí pro myšlení a vědění… Obzvláště myšlení je pravděpodobně osobitý cit duše.“ Když máme anam ˙cara, nazíráme na svět z úchvatné perspektivy, která nám umožňuje mít podíl na vnitřní sounáležitosti a jednotě veškerenstva.

John O’Donohue – Kniha keltské moudrosti

 


AKCE NA ČERVEN - KLIKNĚTE : 

HEILIGERSTEIN 7.6.2014 - JEDNODENNÍ CESTA ZA LÉČIVÝMI ENERGIEMI - 8,00-18H ODJEZD BRNO, JANÁČKOVO DIVADLO

 

 

PRAVIDELNÉ SETKÁNÍ S MEDITACÍ NA JAKUBSKÉM SOBOTA 21.6.2014

 

 

 

M.RONGE: LÉČIVÉ ENERGIE KVĚTNICE U TIŠNOVA - NE 22.6. 2014 9-17H


ZDROJ ČLÁNKU : http://atlara.wordpress.com/2012/04/23/anam-%cb%99cara/