Jdi na obsah Jdi na menu

Japonci uloví do března 2016 333 velryb - převážně na maso

21. 2. 2016

 

 

Budou Japonci opět lovit velryby??

 

 

Sea Shepherd varují Japonsko před obnovením lovu velryb

Agence France Presse hlásí:
SYDNEY: Environmentální aktivisté skupiny Sea Shepherd varovali v novinách Japan Sunday před pokračováním "výzkumného" lovu velryb v Antarktidě a vyzvali australskou vládu, aby zasáhla.

Vítězství velryb ?

Po deseti letech obtěžování ze strany Sea Shepherd, kdy Japonsko bylo nuceno opustit v sezóně 2014-15 Jižní ledový oceán od lovuvelryb vypadalo vše na šťastný konec jedné černé epizody. Po rozhodnutí Mezinárodního soudního dvoru, který uvedl, že "japonská výzkumná expedice" byla obchodní činnost převlečená za výzkum.

 

Jenže ..........

Ale v sobotu japonská média uvedla, že by lov mohl začít znovu v příštím roce, a to i přes výzvu globálních regulátorů o více důkazů, že expedice mají vědecký účel.
"Nedotčené vody v Jižním ledovém oceánu jsou opět v ohrožení pytláky," řekl generální ředitel Sea Shepherd Alex Cornelissen.
"Chtěli bychom připomenout japonské vládě, že velryby v Jižním oceánu jsou chráněny mezinárodním právem i podle australského práva a aktivisty ze Sea Shepherd.
"Jako takový, jakékoli porušení posvátnosti Velrybí reservace (Whale sanctuary) v Jižním ledovém oceánu nebo australské Velrybí reservace bude považováno za trestný čin."

Během pozastavení Japonskem lovu velryb, byla Sea Shepherd zaměřena na lov vzácných Ledovek antarktických a patagonských (druh ryby) v Jižním oceánu.Jejích hlavní loď, Steve Irwin, je ukotvena v Melbourne a skupina neřekla, zda bude opět honit japonské velrybáře.
Yomiuri Shimbun a jiná média řekla, že japonská flotila mohla vyplout případně do konce prosince 2015. Podle japonských zpráv, uvedla Národní rybářská agentura (NFA) Mezinárodní velrybářské komisi, že by pokračovali v jejich lovu v Antarktidě, ale se snížením roční kvóty plejtváků malých o dvě třetiny na 333 kusů.


Mořský pastýř - Sea Shepherd


Austrálie je v čele úsilí přesvědčit Japonsko v zastavení lovu velryb a Sea Shepherd vyzívají premiéra Malcolma Turnbulla k použití diplomacie, aby bylo zajištěno, že nebude lov velryb pokračovat.
"Premiér Turnbull má povinnost zajistit, aby hrozná záležitost Japonska a jejich velrybích pytláckých operací, byla hlavní částí agendy, když navštíví v prosinci Japonsko," řekl generální ředitel Sea Shepherd Austrálie Jeff Hansen.

Japonské veřejnoprávní médium NHK citovalo japonského premiéra Šinzó Abe uvažuje pozvat Turnbulla do Tokia již v prosinci na summit.

 

Co bude dál?

Austrálie již dříve zvažovala myšlenku vyslání celního plavidla a tím sledovat lov velryb v Jižním ledovém oceánu, ale ministrině zahraničí Julie Bishopová byla neurčitého postoje.
"Australská vláda učinila prohlášení na nejvyšší úrovni, aby naléhala na Japonsko, tedy znovu nezahájit velrybářský průmysl v letošním roce, v souladu se svými mezinárodními závazky," řekla na Australian Broadcasting Corporation.
"Já jsem přednesla zvyšující se vládní obavy přímo ministrovi zahraničí (Fumio) Kishidovi a probíhají jednání." dodala Bishopová.
Kishida byl v Sydney minulý víkend na výročních dvoustranných setkáních.

Navzdory mezinárodnímu nesouhlasu, Japonsko lovilo velryby v Jižním ledovém oceánu na základě výjimky z globálního velrybářského moratoria, které umožňuje smrtící výzkum.


Pravda a lež?


Není tajemstvím skutečnost, že maso z velryb - zabitých údajně pro výzkum - je zpracováno jako potravina.

Přeložil Martin Marcikán

Zdroj:

 

https://www.dailystar.com.lb/News/World/2015/Nov-29/325053-sea-shepherd-warns-japan-against-resuming-whaling.ashx

 

http://www.seashepherd.org/



K tematu: http://www.differentlife.cz/velryby.htm


A v dalším doporučujeme dříve napsaný článek na webu Personální biodynamiky: 

Giganti moře - velryby a velcí mořští savci

 


 

AKCE PERSONÁLNÍ BIODYNAMIKY

ZAJÍMAVÉ TEXTY

ZELENÉ ZDRAVÍ

FOTOGALERIE

 

Personální biodynamika ... 

 

... průvodce Vaší transformací